Hoe komt een edit tot stand?

Voorbereiding

Belangrijk is een goede voorbereiding, voordat de shoot ook maar is begonnen. Wat wil je laten zien? Wat is het doel van de video? Waarom wil je een video? Dat klinkt vrij radicaal omdat de edit één van de laatste dingen is in de pijplijn. Maar zonder een duidelijk doel of beeld, kan een is het lastig om een goede edit te maken. Dit heeft veel invloed op het filmproces op de shoot zelf (zie andere blog, videoshoot). 

Spotten

Nadat al het videomateriaal is geschoten, is het tijd om het werk te spotten. Er wordt ontzettend veel content geschoten, per video heet dat een clip. Al deze clips moeten een keer bekeken worden om de beste shots te selecteren. Soms wordt een clip helemaal niet gebruikt omdat er andere clips zijn die beter werken. Om een video te maken is het belangrijk om aan het vooraf gestelde doel te werken. 

Edit

Als het kaf van het koren is gescheiden, kan de werkelijke edit worden gedaan. Shots moeten goed op elkaar afstemmen, er moet een logisch verhaal in zitten. Daarnaast moet worden afgewisseld met verschillende soorten shots. Pak je eerst een wide-shot om de aan de kijker direct te laten weten waar de scene zich afspeelt, of laat je eerste details van het product zien om de kijker te prikkelen? Dat zijn belangrijke keuzes die gemaakt moeten worden. Muziek en geluidseffecten

De juiste muziek is ontzettend belangrijk in een video. Wat voor genre, het tempo, de energie. Dat zijn allemaal factoren die het eindresultaat kunnen beïnvloeden. Een grondige selectie voor muziek wordt daarom gedaan voordat de edit is begonnen. Ook geluidseffecten worden vaak over het hoofd gezien, maar zijn cruciaal. Bij een shot van een waterval, hoor je de waterval. Bij een fiets die remt in het grind, wil je het grind horen. Het geheim is het om het zo subtiel mogelijk te doen, dat het niet direct opvalt, maar wel in je bewustzijn wordt opgenomen. 


Kleurbewerking

Na de edit, muziek en geluidseffect, wordt de video nog bewerkt voor kleur, ook wel de color grade genoemd. Dit is meer dan een simpel effect of filter toevoegen aan de video. De juiste belichting en contrast worden hier bijgesteld. Maar ook de kleurtemperatuur als de video te warm (oranje) of te koud (blauw) is. Daarna wordt gelet op de huidtinten en het product, dat deze worden losgetrokken van de omgeving. Eventuele ruis wordt verwijderd, en kleuren worden intenser gemaakt, of juist oppervlakkiger. Alles komt aan bod in de color grade. 


Oplevering

Als de video klaar is, wordt deze geëxporteerd en opgeleverd. Afhankelijk van het doel en de plaatsing van de video wordt deze in verschillende aspect ratios opgeleverd. Lees meer over aspect ratios in onze andere blog!

Leave a Reply